Вход

Новини

Савов отбелязва 10 години преподавателска дейност

IMG 0527Присъствието на Петко Савов в музикалния живот на Велико Търново има две основни измерения.

Първото е свързано с творческата му активност, концертната и клубна дейност, а второто е неговата преподавателска дейност във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".


През 2013 година, Савов е назначен като хоноруван преподавател към катедра "Музика" и от тогава води часовете по класическа китара, а по-късно и по изпълнителско инструментално майсторство и камерна музика на своите студенти. От миналата година популярният изпълнител води лекции и упражнения по хоспитиране и практика.

 

Връщайки се назад в годините, музикантът си спомня, че не е имал сериозно намерение да се занимава с преподаване, макар да е подготвен за това. Освен, че разполага с голям сценичен опит и многобройни награди като автор и изпълнител, Савов е преминал и през всички необходими степени на образованието, за да упражнява професията. Завършил е като бакалавър в Търново, после с отличие и магистратура в Музикалната Академия (АМТИИ).

 

"Тъкмо учих за магистър в Пловдив и малко преди да завърша, вече бях назначен тук. Но истината е, че не съм мислил да ставам учител. Затова и моята преподавателска дейност се развива изяло в университета. За сега не мисля и за по-сериозно академично развитие, да ставам доцент или доктор например. Харесва ми повече да съм на сцената, да създавам музика също. Преподаването не го приемам и като някакво надграждане на кариерата ми на музикант. По-скоро едното не пречи на другото, затова ги съчетавам."

 

Савов все пак споделя, че се радва да е полезен и да предава знаниия. Не крие и че е горд с работата си. Негови студенти вече са успешни музикални педагози и дори в момента преподават в музикалните училища в Плевен и Русе. За други двама знае, че водят часове по китара в детски музикални школки, а още един пък прави видео уроци за китара в интернет.

 

Савов споделя и за още една любопитна годишнина - тази на специалността "Педагогика на обучението по музика", в която той всъщност преподава. Тази година се навършват точно 30 години от нейното създаване.