Вход

За поп музиката

oblojka

Самостоятелната професионална кариера на Савов, като поп изпълнител и музикант, започва през 2008 година. Това е годината, в която в национален ефир излиза дебютната му песен "Чужди Неща" и с която печели доста награди и национално признание. Именно това е и момента, до който Савов е известен само във Велико Търново. След появата на "Чужди неща", музиканта започва да присъства в плейлистите на различни музикални радиостанции и в най-различни телевизионни и радио предавания в цялата страна.

 

 

Професионалната реализация на записа на парчето, обаче има своята предистория. В този период Савов започва да пише своя авторска музика и да участва непрекъснато в различни музикални фестивали и конкурси в страната, като на повечето места се представя със своите авторски песни, които сам композира, аранжира и изпълнява. Така през лятото на 2007г.  Савов участва в поредния музикален фестивал "ПОП РОК ФЕСТ НЕСЕБЪР" и именно  с песента си "Чужди Неща". Изпълнението му, в акомпанимент на акустична китара, впечатлява Мая Райкова, която в качеството си на член на журито и представител на Българското Национално Радио, присъжда специалната награда на националната медия, а именно продуциране на песента. Савов започва работа по записа на песента до края на годината а в началото на следващата е вече готова.

 

В студиото на БНР, работи с тон-режисьора Алекс Нушев. Двамата работят заедно и по новият аранжимент на песента, с който през 2008 г. Савов печели голямата награда - GRAND PRIX, на Европейският младежки конкурс за изпълнители на класическа, поп-рок, джаз и трворци на нова авторска музика "Короната на Търновград".  Отново през 2008г. същата песен е и сред общо двете български песни, избрани да представят България на XVII международен музикален попфестивал „DISCOVERY”. SAVOV17В същата година песента се представя за пръв път в "Българското национално радио" и "БГ Радио" и се превръща в първият официален сингъл, с който Савов се представя на българската музикална поп-сцена. Следва реализиране и на видеоклип към песента, с който през 2010 година, "Чужди неща" се разпространява и по всички български телевизии.

 

След медийното представяне на "Чужди неща", Савов започва да получава редица покани за участия и гостувания на различни фестивали, музикални празници, участия в  различни обществени прояви, множество благотворителни инициативи и празнични концерти, откривания на изложби и др.

 

 

Започват и редица клубни участия, предимно в пиано баровете и Live клубовете в старата столица. Не липсват и предложения към Савов за писане и музика, текстове и аранжименти за много различни български поп и рок изпълнители от Велико Търново и цялата страната.


 

SAVOV SLAVISHOWПрез 2013 година излиза и втория видеоклип на музиканта - "Признание". Песента е отново по музика и текст на Савов и отново в същия характерен за музиканта мелодичен стил и звучене. С тази песен, Савов започва да привлича все по-голямо медийно внимание и успява да влезе в доста музикални медии и техните класации. Парчето набира още по - голямо внимание, след представянето в може би най-гледаното и рейтингово ток шоу в българския телевизионен ефир - "Шоуто на Слави", с водещ Слави Трифонов.

Само за няколко години, Савов се превръща в един от най-популярните и харесвани великотърновски поп музиканти. Превръща се и във фактор в нощния живот и вероятно в един от най-ангажираните музиканти в старата столица. Клубните участия и различни концерти на музиканта се случват по няколко, буквално всяка седмица.

 

 

Савов е реализирал и продължава да реализира самостоятелни и групови клубни участия в много от великотърновски заведения с музика на живо и почти всички нощни клубове, пиано барове и ресторанти. Редовни ангажименти и изяви е имал в пиано баровете "MAXIMUS", "Панорама", "RED & BLACK", “ARTE“ и "PIANO LIVE CLUB PLAY", клубовете “Deep Live Club”, "СПАЙДЪР", "Live Music Room ORGANZA", "Famous Bar", "Таралеж", "Ми Ре Ла" и "Mc' Namara's Irish Pub", баровете "OSCEOLA", "TREMOL", "АКВАЯ", “SAMMY’S BAR”, “SoHo Bar”, бившия Руски Клуб в старата столица, ресторантите "Севастократор" (Арбанаси), "Момина Крепост" в Ксилифор, "Ла Скалла", Чайна & Bar "Шамбала", Ресторант “Raya Garden” и  много други заведения в града и региона.

 

SAVOV PIANO JADOREНай-многобройни и редовни LIVE участия на музиканта, обаче се случват във великотърновския пиано бар "J'ADORE". В най-популярният и елитен по това време пиано бар в старата столица, само в периода от януари 2014 до затварянето му през 2016 година, САВОВ има повече от 180 изяви. Счита се, че именно този клуб е дал най-сериозният старт на САВОВ като активно концертиращ поп музикант и изпълнител.

 

 

4C083615-E3E2-492A-B9E7-7B722575D229След затварянето на "J'ADORE", Савов е поканен и почти веднага приема да започне редовни участия и да продължи да реализира своите лайф проекти, в най-стария великотърновски пиано бар (и един от първите в страната), култовия "МАКСИМУС", намиращ се в центъра на старата столица. Именно в "Максимус" Савов реализира, за първи път в старата столица и един от най-атрактивните за времето си проекти - нощно лайф шоу с пеещи сервитьори.


570F50FD-8DAF-4E7B-91F1-83A58C960390Освен редовните ангажименти в "МАКСИМУС", обаче Савов започва да търси и да реализира все по-чести гостувания в нощни клубове извън границите на Велико Търново. През 2017 година, проектите на най-популярния великотърновски музикант стават основна атракция и в пиано бара на другия голям град в региона, съседния Горна Оряховица (Piano Bar GO), където Савов отново става основен изпълнител и музикален мениджър.

 

От 2016 година, Савов и колегите, с които работи започват да гастролират все по-редовно и извън границите на Велико Търново и региона, като почти всяка седмица музикантите посещават нов град. Поканите за концерти и участия в различни частни партита и мероприятия от клубове и заведения в цялата страната, непрекъснато се увеличават.

 

Сред сцените, на които Савов започва редовно да гастролира са "SOPRANO Live Club" и пиано бар & клуб “Face 2 Face” в Габрово, Music Club "SUSINITO" в Стара Загора, Клуб "Версай" в Ловеч, Арт клуба на Плевенския театър (където се случва и едно от първите му самостоятелни участия), кафе клуб "Театъра" в Севлиево, "Music Club SPLASH" и пиано бар “Corset” в родния на Савов град Свищов, клубовете "Ретро" в Шумен и Монтана, Пиано бар “SKY SHISHA” в хотел “Европа” в София, както и още десетки пиано барове и клубове в Козлодуй, Русе, Разград, Търговище, Ямбол, Боженци, Ботевград, Силистра и Сандански, Смолян, Сливен, Свиленград, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Банско, Варна, Бургас, Несебър, Поморие, Балчик, Созопол, Обзор, Черноморец, Казанлък, Карлово, Кърджали, Русе, Етрополе, Горна Оряховица, Антоново, Арбанаси и Ксилифор, Павликени, Елена, Дряново, Стражица, Бяла Черква, Бяла (Русе), Кюстендил, Дупница, Добрич, Враца, Перущица, Белене, Троян, Чифлика и много други в цялата страна. 

SAVOV LIVED441F653-0C8C-4502-A8AE-736CE72C5D7A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На клубната сцена, освен самостоятелни участия, САВОВ много често реализира  различни дуетни проекти с най-различни по стил певци и изобщо музиканти и артисти. Имал е участия с Михаела Филева и Стела Петрова (добили популярност след изявите си в X Factor), известния DG STEVIE G, както и многобройни лайфове с популярната великотърновка и жива легенда на пиано бар културата у нас, певицата Мирела Величкова.

 

 

296588B9-3EE4-4A5F-9B8F-01D95241D2A7През 2015 година САВОВ реализира и още един много атрактивен и все по-харесван и търсен клубен проект. Започва работа с бившият фронтмен на столичната ню уейв група "Мъртви Поети" (и един от култовите Братя Кулинови) - оперния тенор Момчил Караиванов. Двамата се запознават и пеят заедно първоначално само на сцената на музикалния театър, в старата столица, но много скоро започват да работят заедно и все по-често и извън театралната сцена. Техните партита се радват на голям успех и предизвикват истински фурор още с появата си. 

 

Отново през 2015, Савов дава старт и на съвместната си работа с певицата и пианист Яница Русева. Поставя началото и на поредица от съвместни клубни концерти с победителката от първия сезон от "Гласът на България" Стелияна Христова, а през 2019 година присъединява към екипа си джаз пианиста Аспарух Бойлов и младата великотърновска певица Християна Цветкова, която още с първите си сценични изяви в старата столица, се превръща в истинска музикална сензация. 
През лятото на 2021 година, Савов присъединява към екипа си още двама млади и талантливи великотърновски певци - Петя Маринова и Стефан Стоев. Техните премиерни участия се случват в началото на юли, в Live Club Deep.

D40168DD-3A4C-4B7E-AAC0-242BD1966C03В репертоара и програмата си, освен собствените си песни и хитове, Савов и колегите, с които работи включват и много от най-обичаните български и световни поп и рок хитове, евъргрийн, естрада, диско, соул, блуз, джаз, пънк, обичаните руски песни, класиките на Бг естрадата, италианска и дори класическа музика. Заедно с колегите си, изпълнява почти всички стилове и често препълва до пръсване клубовете в цялата страна.

65836E16-06D5-4B70-AD20-4D322345D3BF

Отново през 2015 година излиза и третото самостоятелно видео на САВОВ, към песента му "Искаш ли". Пускането на клипа в интернет пространството и медиите се случва и с официална промоция, на празничният ден на влюбените 14-ти февруари. Концертът-промоция се случва в популярния великотърновски пиано бар J'ADORE и преминава при огромен успех и интерес. Почти всички местни медии отразяват промоцията като светското събитие на старата столица! Любопитен е факта, че това е всъщност първото по рода си светско събитие във Велико Търново, до този момент. Още на следващият ден печатните медии излизат със заглавия "Звездна премиера на новото видео на САВОВ". "Искаш ли" се превръща в изключително любопитен клип още от излизането му на бял свят и натрупва няколко хиляди YouYube ротации за броени дни.  Това е и песента, с която SAVOV за първи път се появява и в музикалната класация на Българската Национална Телевизия (БНТ 2 и БНТ СВЯТ) за нова българска музика "НОВО 10+2". Песента и видеото към нея влизат като ново предложение в родния чарт през април и още през месец май оглавяват класацията като Хит номер 1, оставяйки след себе си популярни имена като "Мери Бойс Бенд", Ирина Флорин и дори високобюджетния клип на Мариана Попова и "БТР".  Премиерното излъчване на видеото е съпроводено и с гостуване на САВОВ в студиото на БНТ при Васко Громков.

В началото на 2016 година, Савов стартира и първото си национално клубно турне, което сам организира и реализира. Започва да изнася клубни концерти и участия в различни известни клубове в страната, като заедно с него, пътуват и всички артисти, с които работи в последните три години.

 

През следващите 2017, 2018 и 2019 година Савов и колегите му реализират още три национални турнета, с които успяват да реализират участия в най-популярните пиано барове и клубове в цялата страна. Стартът на гастролите е даден в един от най-старите пиано барове в страната - култовият MAXIMUS, а сред първите посетени клубове (извън старата столица) и Арбанаси са Ловешкият клуб "Версай", пиано бара в курорта Боженци и популярния пиано бар "La Roccia" в град Козлодуй. Следват клубни концерти и участия в София, Варна, Добрич, Дупница, Бургас, Шумен, Габрово, Павликени, Бяла Черква, Антоново, Арбанаси, Горна Оряховица, Елена, Търговище, Разград, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Русе, Ямбол, Карлово, Казанлък, Свиленград, Стражица, Кюстендил, Благоевград, Бяла (Русе), Силистра, Сливен, Стара Загора, Плевен, Свищов, Севлиево, Несебър, Обзор, Созопол, Черноморец, Етрополе, Монтана, Смолян, Банско, Сандански и много други.

 

През 2019 година светският сайт “ХАЙЛАЙФ” излиза със статия, в която според преглед на програмите и събитията на нощните клубове и пиано баровете у нас, нарежда Савов и Стелияна Христова сред най-търсените и ангажирани музикални изпълнители в страната.

 

Любипитно е, че по това време, Савов е единственият великотърновски музикален артист и същевременно автор и композитор, чиято музика достига до Национален ефир. Неговата продукция се радва на не малко медийно внимание, както и на хиляди ротации и коментари в интернет пространството. Появява се интерес от страна на музиканата критика и не малко колеги в гилдията. Само 30 годишен и с едва няколко авторски песни, от разговори със свои по-млади колеги, Савов разбира, че за него и неговата музика (различна от съвременните комерсиалните продукти) започва да се споменава дори в заниманията по съвременно музикално изкуство, в Националната Музикална Академия.

 

В момента, Савов работи усилено върху завършването и издаването на първия си самостоятелен авторски албум, който да подари на слушателите и ценителите на мелодичната българска поп музика. Работи и върху развитието и утвърждаването на собствен независим музикален лейбъл SAVOV MUSIC, чрез който да рекламира, издава и разпространява собствената си музика и име.