Вход

За бардовската сцена

SAVOV bard

В наше време бардове се наричат музиканти, които пишат текстовете и музиката на песните, които после сами изпълняват, най-често с китара. Такива, които се занимават самостоятелно с музика. Английският еквивалент на думата е singer-songwriter, което в буквален превод е "певец, който пише своите песни". Най-известните представители на този жанр в световен мащаб са Боб Дилън, Булат Окуджава и Владимир Висоцки. В България този тип автори и музиканти се наричат още Поети с Китара. 

 

Дебютът сред българските бардове Савов прави през есента на 2007 година. Тогава той е поканен да участва в седмия ежегоден национален фестивал на т.н. поети с китара - “Бардфест Ловеч”. Представянето му преминава изключително успешно, според голяма част от бардовете и всички те са убедени, че той трябва да продължи да посещава техните фестивали и концерти. Освен награда за дебютант и най-млад участник на фестивала, Савов получава и покана за следващия фестивал от календара на бардовете. Така постепенно Савов се влюбва в изпятата поезия и става неизменна част от поетичното движение. Участва непрекъснато, както във всички фестивали, така и в ежегодните творчески срещи на българските бардове, в цялата страна. Това е сцената на която и днес, Савов представя премиерно и напълно акустично, голяма част от своите най-нови авторски песни.

 

Макар да е може би най - младият български поет с китара и дори да не се вписва точно във всички жанрови критерии на понятието "бард", песните изпълнявани от Савов, носят много от бардовското начало в себе си. Именно затова, Савов не случайно е награждаван на почти всички фестивали на българските бардове в страната. През 2007 година, Савов получава лична покана от основателят на "Поетични Струни" (и вече покойник) Гриша Трифонов да направи представяне на сцената на една от най-значимите и емблематични творчески срещи на българските бардове, тази в град Харманли. Именно там по идея на варненският поет и журналист Владо Левков, през далечната 1986 година, е поставено началото на движението "Поети с Китара". Савов приема и взима участие, като за представянето си като бедютант в "Поетични Струни - Харманли", получава и специален подарък. Става горд притежател на специално изработена китара, подарена му лично от пловдивския лютиер и бард Светлозар Николов. 

 

През 2008 година, за пръв път неговите изпълнения намират място и на традиционната Националната среща на лауреатите - поети с китара - "Шумен Бард". В същата година, Савов получава и покана за самостоятелн рецитал в поредицата "Поети с Китара", която се провежда от 2002 година в салона на читалище "Николай Хайтов" в София. През 2010 година, той е и сред малцината автори и изпълнители, поканени и участвали в първото издание на фестивала "Филибето бардфест" и по този начин сложили началото на срещите на бардовете, в града на тепетата. В концертната програма тогава, авторски рецитали изнасят още пловдивския писател и бард Димитър Гачев (идеолог на фестивала), както и изявени автори като Гриша Трифонов и Слави Георгиев.

 

pop guitarОтново през 2010-та година, стартират и участията на Савов в бардовските фестивали, които се организират от клубът за авторска песен "Кръгът на барда" и покойния поет и бард Христо Граматиков. Следват покани за телевизионни и радио - участия от медиите, отразяващи изявите на авторите, покани за все нови и нови творчески срещи и т.н. Савов е реализирал авторски участия и рецитали на  бард - фестивали и сцени в цялата страна. Редовен участник в "Софийски вечери на авторската песен", "Бард фест Ловеч" и много други.  Бардовете се срещат и гастролират ежегодно в Бургас, Пловдив, Казанлък, Шумен, Харманли, Ветрен, Разград, Равда, Поморие, Сливен, Несебър, Ловеч, Нови Пазар, Панагюрище и други градове в страната. Броят на фестивалите и творческите срещи се увеличава, със всяка изминала година. Някои автори гастролират дори и в чужбина.

Освен фестивалния календар, Савов е реализирал и самостоятелни авторски участия в някои от тези градове, а също и във Велико Търново и АТР клуба на Плевенския театър. Във Велико Търново участва и в първото издание на "Вечер на китарите" през 2014 година. Изявявал се е на една сцена с имена като Михаил Белчев, Тодор Трайчев, Хайгашод Агасян, Асен Масларски, Васко Кръпката, покойните вече Гриша Трифонов, Пламен Ставрев, Ваня Костова, Бойко Георгиев, Слави Георгиев, Славимир Генчев, Христо Граматиков, Емил Ангелов и Светлана Стоянова.

 

Савов продължава все още да е сред най-младите представилетили на бард културата у нас. Именно като представител на младото поколение бардове, през 2012 година, Савов участва и в едно от първите предавания на Васко Кръпката (по "ТВ СКАТ"), посветени на българските бардове и тяхното творчество и развитие. Любопитно е да се спомене и факта, че Савов е единственият автор - изпълнител от Велико Търново, който реално членува и участва активно в изявите на престижното поетично бардово движение, по-известно в България под името "Поети с Китара".

 

 


p2
 

 

 


“Обичам китарата! Помня как започнах с нея. Вуйчо ми... свиреше на времето в група... а и нашите нямаха тогава пари за пиано и така... Но с китарата и до днес. Така си правя песните. От там започва всичко. За това и обичам да ходя на срещите на поетите с китара. Там всичко е истинско... пееш с китарата така, както си го измислил... без излишните неща. Искренно е всичко някак. Разбираш колко струва текста... ,че думите са важни... и няма нищо скрито...”

 

 

 

SAVOV

 

sofia