Вход

За хоровото изкуство

KANTILENA SLOVAKIAЗаедно с кариерата на поп музикант, университетски преподавател и оперетен артист, Савов  не изоставя  класическото пеене и хоровата сцена. Първите впечатления на музиканта от трудното, но вълнуващо хорово изкуство, са още в ученическите му години. По това време Савов учи хармония и оркестрация при покойния вече маестро Върбан Рангелов, който тогава е и главен диригент на небезизвестния великотърновски хор "Царевец". Така от  любопитство, освен часовете при маестрото в училище, Савов започва да посещава и хоровите концерти на състава на преподавателя си. По това време, обаче досегът на младия музикант до хоровото изкуство се ограничава само до място в публиката. Сценично и певчевско присъствие на хоровата сцена, Савов осъществята доста по-късно.  Това се случва в Академичния хор на  Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", където Савов за кратко пее, под диригентството на проф. Петко Касабов. Случва се и в смесения състав на хор "Кантилена", при читалище "Искра" (гр. Велико Търново), с диригент Анета Павлова. Именно хор "Кантилена" е и съставът, в който Савов продължава да пее и днес, като първи тенор.

 

Репертоарът на хор "Кантилена" включва стотици произведения от различни стилове и епохи от Ренесанса до наши дни, като особено място заемат композиции от съвременни български и чужди автори, църковно-славянска музика и виртуозни обработки на български фолклор, направени от композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски и др. Съставът има в репертоара си почти всички популярни хорови партитури, както и песни, специално написани и подарени от различни български и чужди композитори. Певците изпълняват разнообразен репертоар, включващ национални светски и православни автори, множество произведения - световни образци на светската и духовна музика, вокално-инструментални жанрове.

 

 

В последните години хор "Кантилена" започва да работи и да изпълнява и много модерни произведения и композиции. Включват в репертоара си поп и рок песни и дори филмова музика, всички обработени и аранжирани за изпълнение от хорови формации. Някои от аранжиментите на състава прави Савов, а някои са на други популярни наши млади аранжори и композитори. Певците изпълняват песни на Адел, Майкъл Джексън, "QUEEN",  "Бийтълс", "Импулс", "Щурците" и дори музика от филмите "Аватар" и "Over the rainbow" от "Магьосникът от Оз".

 

Хорът е основан през 1987 г. от Анета Павлова и нейни бивши възпитаници от градския детски хор “Вела Пискова”. На 17 май 1987 година “Кантилена” изнася първия си самостоятелен концерт. От тогава до днес певците стават лауреати и носители на множество награди от много международни и всички национални хорови конкурси и фестивали. От хор "Кантилена" са излезли много български оперни певци, които и до днес се радват на блестяща кариера в България и дори в Европа.

1334sofia2013KANTILENA GABROVO

Хорът реализира и развива богата концертна и звукозаписна дейност в страната и чужбина. Нарежда се сред най-елитните хорови състави в Европа. През годините, певците са участвали с успех в престижни хорови фестивали и музикални форуми в Италия, Франция, Унгария, Сърбия, Македония, Хърватска, Черна Гора (Монте Негро), Австрия, Гърция, Словения, Полша, Словакия, Германия, Румъния, Финландия и др., както и в Панорама на българското хорово-изпълнителско изкуство. "Кантилена" има първи награди от хоровите фестивали в Кърдица - Гърция, Анкара - Турция, Банска Бистрица - Словакия, Охрид - Македония и др. а за работата си с "Кантилена" диригента е награден с една от най-големите държавни награди - Орден "Кирил и Методий" ІІ степен. Съставът има съвместни изяви с изтъкнати български музикални формации. В музикалните архиви на Българското национално радио има десетки запазени студийни записи, в това число изпълнение на "Ниска меса" от Габриел Форе, съвместно с оркестъра на БНР. През годините, освен с оркестъра на радиото, великотърновските певци имат участия, записи и концерти с оркестрите на Държавна Опера Русе, Шуменска Филхармония, Оркестъра на МДТ "Константин Кисимов" и много други.

 

 

s pПрез 2012-та година, Савов и колегите му са поканени от българският културен дом "Витгенщайн" да изнесат празничен концерт в австрийската столица Виена, по случай националния празник на България 3-ти март. Концертът е заедно с Ива и Христофор Йонови и според публика, критика и публикации, преминава с изключителен успех. Придружен е и с нова покана за концерти и участие във Виена.

 

Хор "Кантилена" е редовен участник в организираните от Българския Хоров Съюз концерти на хорове-лауреати, в зала "България"- София. Съставът участва активно и в културния живот на старата столица - Велико Търново. Традиция в годишната програма са Коледните концерти, участията в общинския празник на хоровото изкуство, в старата столица, а също и концерти на празника на Велико Търново. 

През 2013 година, съставът изпълнява и заснема Меса в G dur от Шуберт, заедно с оркестъра на великотърновския музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". Диригент на месата и концерта тогава е доц. Атанас Варадинов. С времето, "Кантилена" се превръща в предпочитан и желан вокален състав за съвместна работа от много оперни певци , диригенти и оркестри. Савов и колегите му често са избирани и като домакини за съвместна работа и концерти с много от гостуващите в страната чуждестранни хорови състави. Съставът е имал съвместни концерти с гостуващи хорови състави от Виена, Англия, Холандия, Франция и др.

 
През 2014 година, Савов и колегите му, участват в концерт, съвместно с оркестъра на Държавна Опера Русе. В концерта участват още Руслан Мъйнов и солистката Русалина Мочукова, която е бивш член на "Кантилена". Диригент на концерта е Владимир Бошнаков, който е диригент на операта в Русе и с когото хористите са работили и преди. В концерта всички заедно изпълнят песен, посветена на Велико Търново. Песента е по музика на Руслан и текст на Свилен Димитров а това е всъщност първото и премиерно изпълнение на песента на живо и с оркестър и хор. Оркестрацията е дело на младия диригент и композитор Свилен Димитров.

 

                             

През 2016 и 2017 година, хор"КАНТИЛЕНА" участва и получава специални Дипломи от Българският Хоров Съюз, за участието си в двете Национални хорови инициативи "БЪЛГАРИЯ ПЕЕ" и за принос в популяризирането на българското хорово изкуство. 

 

 

Савов пее в състава от самото начало на създаването на смесения състав. С хор "Кантилена", той ежегодно реализира концерти и турнета по целия свят. Освен като певец, от 2010 година става и член на управителния съвет а също и PR на състава. През 2011 година стартират изявите му и като перкусионист, пианист и аранжор.

Пеенето с "Кантилена" и вокалната работа с диригента Анета Павлова а също и с хормайсторите Вяра Иванова и Мария Добрева, се оказват и трамплина, чрез който по-късно Савов да премине успешно прослушване и да започне работата си като оперетен артист в състава на великотърновския музикално-драматичен театър "К. Кисимов".

19

 

 

 

 pero

ОТЗИВИ ЗА ХОР "КАНТИЛЕНА"

 

 

- Проф. Зигфрид Бимберг / РАДИО БЕРЛИН:

" Концертът на хора беше за мен голямо преживяване! Звукова култура, точна артикулация, дълбоко емоционална интерпретация. Поздравления за хора и диригента."

 

 

- Проф. Юрен Юргенс / ГЕРМАНИЯ:

" Концертът на "Кантилена" беше за мен една голяма изненада. Много музикално, превъзходно изпълнение, едно наистина голямо преживяване, сериозно и освободено, благодарение на добрите уши на маестро Павлова. Сърдечно благодаря!"

 

 

 

- Мариана Паунова / солист на Метрополитен опера, Ню Йорк, САЩ:

" Концертът беше неописуемо хубав. Звукът и музицирането бяха по-хубави, отколкото някога съм си представяла. Впечатляващо беше как диригента ръководи тези млади гласове. Благодаря за този фантастичен музикален спомен."