Вход

Още

Balgarche

Савов е посветен на музиката през целия си съзнателен живот. Започва да се интересува от музика още от детските си години. Твърди, че дължи своята музикалност на рода от страна на майка си. Макар непрофесионални музиканти - всички те много обичали музиката и често се събирали да свирят и пеят заедно по празници. Майка му свирела на акордеон а неговата баба пеела прекрасно и от нея Савов научил много  от най-хубавите български народни песни. Другата му баба също пеела в хор, дълги години. Спира да пее, когато почива баща му. Вуйчо му пък като млад имал рок група и от него, Савов се запалва да учи китара. Още съвсем малък, всяко лято Савов е изпращан на родното село на майка си - Караманово, където да прекарва лятната ваканция, заедно със сестра си. Там той започнал да организира вечеринки и своеобразни концерти, за които раздавал специално изработени покани на всички баби и дядовци в селото. На импровизирана сцена на открито - той свирел, пеел и дори разигравал сценки със своята сестра и много от децата в селото. 

 

По-сериозните музикални изяви на Савов започват малко, след като започва да учи в музикалната паралелка на училището. Като се започне от задължителните т.н. продукции на класа по китара, през годишните концерти на класа и се стигне до множеството други участия и изяви, както самостоятелни, така и в различни групи и състави. Като ученик, заедно със сестра си, дори е танцувал и състезателни танци в един от клубовете по танцьори в бившия Пионерски дом на старата столица.

 

Известно време, Савов участва в народния оркестър на известния на цяла България великотърновски детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”, с диригент доц. Митко Димитров. Там той свири на тамбура а по-късно и на фолклорен контрабас (бас гъдулка). Това е ансамбълът от който изгряват талантите на известната солистка на "Мистерията на българските гласове" - Виолета Петкова, фолк звездата Вероника и много други. В репертоара на състава са застъпени песни и оркестрови пиеси от всички етнографски области на страната. От тогава се засилва интересът му към българския фолклор.

Така през 1994 година, заедно с няколко негови приятели, създават своя фолклорна формация наречена „Млади Боляри”. Първоначално членовете  са: Петко Савов (китара и синтезатор), Димитър Христов (акордеон), Йордан Иларионов (гъдулка), Ивайло Караманлиев (кавал) и Тихомир Борисов (певец). По-късно гъдуларят напуска групата, а за певица идва Биляна Кънчева - Соколова. Всички са съученици в музикалната паралелка на СОУ "Емилиян Станев" - В. Търново.

M BoliaryС тази формация Савов осъществява множество изяви, предимно във Велико Търново и региона. Заедно с популярните фолклорни песни, „Млади Боляри” изпълняват и свои авторски композиции на фолклорна основа. През 1995 година Телевизия „Евроком Царевец“ заснема 45 минутен видеоматериал (визитка на групата), с който представя „Млади Боляри“ на своите зрители. Именно "Млади Боляри" е и групата, с която Савов започва да получава първите си хонорари, като музикант. Днес всички са професионални музиканти.

През 1995 година, Савов сформира и друга група, с която започва да свири и композира предимно рап и алтернативна музика. Появява се групата "The Rappazz". Името е продиктувано от стила, с който се занимават младите музиканти от музикалната паралелка в училището. RAPPAZZГрупата свири предимно рап и алтернативна музика. В състава й първоначално са: Савов (китара и клавишни), Константин Борисов (клавишни), Мартин Марков (бас китара) и Христо Недялков и Мартин Минчев (вокали). По-късно Марто и Косьо напускат групата. По същото време за клавишни и тромпет е привлечен Дамян Аладжов. Текстовете на admp песните пише Мартин, а основен композитор на групата е Савов. Най-известното им парче е „Няма ли кой да ни спре”, по музика на Савов и текст - Мартин Минчев. Тази група просъществува само една година, но участията й в училищните празници и други младежки прояви в града остават незабравими и до днес. Групата няма направени професионални записи на музиката си. Малко след края на „THE RAPPAZZ”, през 1996 година се разпада и съществуващата дотогава група „АРЕС”. Това дава възможността за обединяването на хора от двете групи и така се сформира нова банда наречена „А.Д.М.П.”. Името е образувано от първите букви от имената на членовете й, а именно - Алексей Момчилов - Алекси (вокал) , Деян Генов (клавишни, вокал), Мартин Минчев (вокал) и Петко Савов (китари). Свири се изцяло, модерната по това време, авторска рейв музика. Групата става популярна с песента си „This is the realhell“. В същата година музикантите записва и видео към песента, с което се задържа няколко седмици в класацията „9 хита и половина“ на телевизия „ВИДЕОСАТ” - гр. Велико Търново. Групата се занимава сериозно с музикална дейност около две години. През 1998 година Алекси и Марто напускат „А.Д.М.П.”, а на тяхно място идват Стефан Милев и Найден Пенев. Така се създава нова група, която започва да свири и записва, вече  професионално, електронна музика. Първоначално името е „ ELIZIUM “, но по време на записите на „Piano melody” и „Number two”, групата регистрира, в звукозаписното студио, музиката си под името „CROSS ROAD’S“. По-късно името е регистрирано в МК на РБ, като артистична група „ELIZIUM / CROSS ROAD’S“.

C87B91A4-6564-4C5A-AA19-5F9878918AB6A132A0F3-5E1E-417E-9D5D-691F78D70EB5За известно време групата присъединява към състава си и певица - Кристина Александрова Попова, с която музикантите работят и в сферата на поп-музиката. Именно с нея „ELIZIUM / CROSS ROAD’S“ записват песента „Твоето нещастие”, чиято музика Савов написва по текст, подарен му от младата поетеса и журналистка Мария Телбис. Основен композитор на състава е отново Савов, а останалите членове се занимават с компютърното програмиране и аранжиране. 

 

Успоредно с работата в "ELIZIUM/CROSS ROAD'S", Савов и Найден Пенев започват творческа работа и записи на други композиции, но в по-различен стил. Заниманията им са най-вече в областта на т.н. електро-акустична музика. Савов пише музиката а Найден се занимава с компютрите и звукозаписа на нещата в домашното си студио.

В студентските си години, Савов успява да събере дори и дълго желана рок група, но по неочаквани обстоятелства, групата се разпада малко след като започва активни репетиции. Барабанистът почива неочаквано а един от вокалите се оказва почти луд и дори запалва квартирата, в която музикантите репетират в началото. Всички са състуденти от великотърновския университет. Отново по време на следването си, Савов започва да се интересува все по-сериозно и от поп музиката и българската поп сцена. Така през 2005-та година, Савов започва работа с певицата Кристина Миланова и създава проекта “SAVOV&KRISS”. Това е музикален дуетен проект, който се занимава със звукозапис и изпълнение на авторски песни по музика и текст на Петко Савов (SAVOV).

Savov_Kriss

images/stories/hristina.jpg

SAVOV MihaelaSAVOV feat. Stela PetrovaПрез годините, Савов е работил още с  певиците Катина Живкова, Михаела Филева и Стела Петрова (финалистки от X FACTOR), както и с Христина Ралева, добила по-късно популярност с изявите си в група "Сладки мечти".През 2010 година, Савов събира във вокален квартет "Ирис" - Диляна Русева, Таня Ванова и Михаил Михов. Заедно с тях участва в различни международни и национални музикални фестивали и също печели доста награди и признание. През 2012 година, Савов работи и с велокотърновската рок група "PAINT SORROW", където известно време е китарист и фронтмен.

 

В последните години зачестяват участия на Савов с известната и обичана великотърновска певица (и един от пионерите на пиано бар индустрията у нас) Мирела Величкова, DJ Z, както и с известния DJ Стефан Димитров - STEVIE G.

SAVOV Momchil SAVOVYanitsa newОт 2015 година стартира и клубната му работа, в атрактивно мъжко дуо, заедно с неговия приятел и колега от музикалния театър в старата столица - тенора Момчил Караиванов (известен от миналото с изявите си като фронтмен на ню уейв групата "Мъртви Поети").

През 2015 година, Савов започва съвместна работа и с певицата и пианист Яница Русева, а в края на годината поставя началото и на поредица от съвместни клубни концерти с победителката от първия сезон на "Гласът на България" - певицата и любимка на публиката Стелияна Христова.

През 2019 година, Савов присъединява към своят екип младата великотърновска певица Християна Цветкова, която още с първите си концерти се превръща в истинска музикална сензация в старата столица, както и младия джаз пианист Аспарух Бойлов. През 2021, Савов присъединява към екипа си още двама търновски изпълнители - това са певците Петя Маринова и Стефан Стоев.

8F8229AC-3C96-4BDB-B104-960372761F55

EDAFD444-34EA-40C4-A3CC-FC3DDCCC4AB4SAVOVSTELIYANA smoll


 8C3CBACA-37AA-4754-A774-EA8267D5C15E


 

През есента на 2016 година, Савов реализира и още един чисто нов и напълно различен проект. Нещо абсолютно ново и атрактивно за Велико Търново.

За първи път в старата столица представя нощно лайф шоу с пеещи сервитьори.

 

Това се случва в най-старият и елитен великотърновски пиано бар "Максимус" (където популярният великотърновски музикант е основен изпълнител). Той споделя, че е присъствал на такъв тип партита, в един от популярните нощни клубове в София. В един момент, по време на поредният си летен лайф, Савов се замисля, че подобен формат и представяне може да бъде реализирано без проблем и в старата столица и то именно в пиано бара, в който той основно работи.

 

SAVOV MAX2016Предложената от Савов концепция е приета почти веднага от мениджърите на клуба, гласуват му доверие и така от началото на есента, в култовия "Максимус" (който е и един от първите пиано барове в страната) и за първи път във Велико Търново, се появяват първите пеещи сервитьорки.

За реализацията на най-новата атракция, в нощния живот на старата столица, към екипа на пиано бара са привлечени двете красиви, чаровни и изключително талантливи млади певици Десислава Янакиева и Ивон Илиева.

Идеята хрумва на Савов и покрай случващото се по време на неговите участия в пиано бара. Именно по време на тези уикенди, Ивон (която е доскорошен служител и част от персонала на клуба) често проявявала желание да изпее една или повече песни и гостите на клуба я посрещали с бурни аплодисменти. Самата тя споделяла пред Савов, че от дете обича да пее и има огромно желание да се развива и да търси реализация като певица.

Деси също пее и е влюбена в музиката от съвсем малка. Освен меломан, тя е и сред редовните посетители на бара и почти не минава вечер, в която да не поиска да изпее някоя песен за удоволствие. Признава, че също е мечтаела за кариера на певица и дори е учила музика като дете. В момента пее в хор, а през годините е посещавала уроци по пиано и виолончело. 

DESYIVON MAXIMUSДвете красавици се превъръщат в най-новата и харесвана атракция в "Максимус" и влизат в историята като първите великотърновски пеещи сервитьорки. С тематично облекло и нескрит сексапил, момичетата сервират питиета през цялата вечер и в определени моменти грабват микрофоните и повишават адреналина и настроението на своите клиенти, демонстрирайки завидни вокални качества. Поздравват ги и с любимите им песни.

 

Идеята се развива с времето. Присъединяват към екипа си ново момиче на име Лусия Игнатова (Луси), а също и барман, който свири на саксофон. Старт и своеобразен сценичен дебют на новият артистичен формат, е даден в началото на есента. 

 

Точните дати или т.н. премиерни партита с Деси и Ивон се случват на 2-ри и 3-ти септември, вечерта. "Пеещи Севритьорки" продължава да се случва в предстоящите уикенди и по време на всички партита, които Савов реализира в най-елитния великотърновски пиано бар.

До края на 2016-та година, популярният великотърновски музикант подготвя и изцяло самостоятелно музикално шоу на младите и талантливи певици. Савов пуска проекта с името MAXIMUS DIVAS SHOW и дори успява да заснеме и пусне техен дебютен видеоклип.В начало на новата 2018 година, популярният великотърновски музикант представя пореден чисто нов и много любопитен музикален проект.

 

Името на проекта е "Балкански Вечери", а неговата идея е представяне и реализиране на клубни изяви с участието на популярни в миналото и настощето и предимно местни изпълнители на балканска музика и евъргрийн. 

SAVOV balkanskiVECHERI

"Този род изяви в нощните клубове и пиано барове не е нещо ново и нечувано. Напротив! Дори в последните години се забелязва, че в програмата на много от клубовете в страната все по-често се се срещат имената на популярни поп фолк звезди. Ако до преди години пиано баровете например бяха единственият оазис и единствена алтернатива на чалгата у нас, в последните години те се превърнаха в нещо като най-новата сцена за изява на тези изпълнители. И то говорим за едни от най-успешните и модерни клубове в големите градове. Такива места има вече във всички големи градове. София, Варна, дори в Пловдив има поне два, за които аз знам. Мисля, че в това няма нищо лошо. В крайна сметка ако трябва да говорим за шоу и бизнес в едно - то трябва да се съобразяваме с търсенето. А хората определено продължават да търсят и да харесват все повече балканските ритми. Искат да танцуват, търсят атракции и любимата си музика. Изобщо пиано баровете вече са съвсем различни от първоначалната си концепция. Голяма част от хората искат всичко на куп. Да не говорим, че на самият мен ми се случвало да ми поискат песни, които аз не изпълнявам".

 

Първият изпълнител, който Савов представя в рамките на проекта се казва Тони Ангелов. Неговата звезда изгрява през 90-те години и добива голяма популярност в региона по това време. Най-големият му хит е песента "Неземна власт", към която има и издаден видеоклип през 1995 година. След дълга пауза, в която създава семейство и му се налага да загърби музикалната си кариера, сега Тони отново има възможността да се завърне на сцената. Някои от вас може да познаят и да си припомнят за него от участието му във формата на "Шоуто на Слави" - "Пеещи семейства", където Тони и децата му се представиха повече от прекрасно и достигнаха до самият финал.

 

Неговото представяне се случва на 6-ти януари в пиано бара в град Горна Оряховица. 

 

Припомняме, че Савов не работи за първи път с изпълнители от този жанр. През годините е реализирал съвместни участия с Момчил от "Братя Кулинови", които помним с култовите за времето си хитове "Тирбушона врътка врътка" и "Боцмаане". Работил е още с Джанис и с други поп фолк звезди, с които обаче не е изпълнявал такъв тип музика. "Някои от тях смениха жанра, станаха поп изпълнители, Момчил дори оперен певец и затова сме правили участия само с поп и рок музика.", споделя още Савов и допълва, че в крайна сметка е важно един изпълнител да е талантлив и да може да пее, останалото няма значение. 

 

След представянето на Тони Ангелов следват нови интересни партита. Лайф с един от изпълнителите на "За кокошка няма прошка" - Бисер Цанков и редица други популярни имена от миналото. 

 

Савов допълва, че тези вечери първоначално ще се случват само в региона и с предимно местни артисти, защото една от основните му цели продължава да е те да бъдат подкрепяни и да им се дава сцена за изява, да се популяризират и уважават. Нещо за което изпълнителят не е спирал да говори и работи. С времето партитата ще се реализират на територията на цялата страна и в клубове, в които музиканта има възможност да ги представя.  
899F40BE-7B52-4358-8776-910BC172D52F


През 2021 година, Савов става мениджър на най-новият великотърновски пиано бар "Piano Live Club Deep".

Освен, обаче че се грижи за неговата цялостна организация, концепция и работа, популярният музикант продължава да бъде и пианист в заведението. Заедно с него, всяка седмица, на сцената на "Дийп" работят и певиците, с които Савов свири през последните няколко години. Това са Мирела Величкова, Стелияна Христова и Християна Цветкова. Именно там своя дебют правят певците Петя Маринова и Стефан Стоев.

8791AB40-A9E5-49AC-8CE7-5CDD44AE5A51

 300AB391-B0C9-49D7-BFEB-C38337612DA6

  


През 2022 година, Савов и Мирела, заедно с русенския музикант Милко Добрев, започват да правят музикални шоу програми в нощния бар CRAZY FISH, на борда на Кораб "София". Първото парти се състои на 16-ти септември, и веднага получават покана да гостуват отново още следващата седмица.

CEF9359E-6E2D-446C-9ECF-5AEFD2050D32

 

В репертоара на Савов и колегите му, освен собствените им песни и хитове, присъстват и множество евъргрийни, популярни парчета от минало и настояще, диско хитове, бг и световен поп и рок, джаз, блус, соул, R&B, кънтри, класиките на БГ естрадата, най-обичаните руски песни, итилианска, класическа музика и още... Артистите, с които Савов работи и комбинира в различни формати и програмата, която изпълняват заедно, се превръщат в едни от най-предпочитаните и харесвани клубни музикални проекти в последните няколко години. Техните участия и клубни партитаa стават все по-търсени и атрактивни и се случват непрекъснато в голяма част от най-популярните пиано барове и клубове в цялата страна.

Артистите на SAVOV MUSIC реализират и поемат все по-чести ангажименти и за  тематични партита с изцяло руска, италианска музика и др.


                                      


 


 

 pero

"НЕ СТЕ САМИ"... един специален текст

 

 

В знак на съпричастност към съдбата на несправедливо осъдените български медици в Либия, през 2007 година Савов написва текст, чийто заглавие е повлияно от кампанията „Не сте сами”. Савов написва и музика към текста и така създава своята песен „Не сте сами”.

 

 

НЕ СТЕ САМИ 

Тиха вечер вън сияе, някой пак затворил е врата.

Някой е откраднал свобода.

Тихо е, но как ухае мириса на спомен от деня.

Споменът за Вашата беда.

 

Не сте сами... ще съборим и стените!

Не сте сами... всеки ден броим за Вас.

Не сте сами... и за Вас са ни мечтите!

Не сте сами... не сте сами.

 

Цяла вечер от сълзите веки дъжд ще пие свобода.

Цяла вечност знам, че изваля!

Всяка вечер и във дните, все за Вас говори и света.

Пак за Вас свободно заваля!

 

Petko Savov 1„Първо написах музиката. Мелодията се роди някъде по коледа. Всъщност тогава аз исках да напиша своя коледна песен. Реших, че именно тази мелодия се появява в главата ми точно на време... песента, обаче трябваше да е тъжна... такова беше настроението ми в този период... Та емоциите тогава ме накараха да напиша своята „Тъжна коледна песен”. Така и стана. Песента се получи добре, даже си имаше и текст. Малко след това, гледах поредният репортаж по телевизията за нашите медици в Либия и... Подейства ми с огромна сила... не бях на себе си... яд ме беше, че България е безпомощна в тази ситуация... исках нещо да се случи... Тогава помня, че седнах на дивана, взех един лист хартия и... думите идваха толкова бързо в главата ми, че едва успявах да ги запиша... Всъщност, текста „Не сте сами”, написах за по-малко от десет минути. Наистина! Взех да свиря и с китарата... усещах думите като песен... трябваше да напиша музика за този текст. И като засвирих... свирих нещо познато... напомняше ми за нещо... за нещо мое! Тогава всъщност разбрах, че мелодията на тъжната ми коледна песен сякаш се нуждаеше от текста, който току що бях написал. Не се колебах изобщо... веднага взех решението, че това ще е песента „Не сте сами”. Другият текст така и не видя бял свят. Та... аз така и си казвам и до днес, че това е моята тъжна коледна песен, наречена „Не сте сами”... всъщност това е Тяхната песен... "

SAVOV

 

 

p2

 

 

 

ОЩЕ ПРОЕКТИ:

Любопитно е да се споменат и няколко опита на Савов, в сферата на журналистиката и медиите. Единият е проект за телевизионно музикално предаване "БГ МАНИЯ" и се случва още в студентските му години. Идеята е за музикално развлекателно предаване, отразяващо културния живот във Велико Търново и региона и по нея Савов работи заедно със своя състудент и приятел Момчил Пенов. Предаването получава одобрение на програмен директор, на една от местните кабелни телевизии и почти става реалност, но поради финансови причини и други обстоятелства, така и не стига до ефир. Вторият опит, в сферата на журналистиката, е свързан отново с Момчил и се случва малко, след като Савов завършва магистратурата си в специалността "Масови комуникации и Журналистика". Двамата решават да се пробват в радиоефира и отиват в най-слушаната по това време радиостанция - радио "Фаворит". След кратко обучение, близо месец, Савов и Момчил започват да водят новинарски емисии и вечерни предавания за музикални поздрави. Във вечерното предаване за поздрави, Савов и Момчил си партнират с най-известния великотърновски радио-водещ и глас Илия Георгиев, който по-късно става известен на цяла България, като гласът на "Биг Брадър". Не след дълго, обаче работата пред микрофона и липсата на камери и сцена, се оказват не по вкуса на Савов и той решава да прекрати заниманията и опитите си като водещ и репортер в радиото и да продължи да се занимава с музика и изкуство. 

В началото на 2014 година, Савов става част от екипа на първият български онлайн ТВ канал в Лондон "BBR TV". В екип с Мирела Величкова и Светослав Тодоров, Савов приема предложението да подготвя двадесетминутно арт предаване за случващото се в сферата на култирата и изкуството в старата столица Велико Търново и да го представя пред българските зрители в Лондон. 

 

Освен всичко останало, Савов все по-често се интересува и от организаторска и PR дейност в областта на музиката и изкуството. В две последователни години, той е неофициален съорганизатор и деен помощник в провеждането на първите в България майсторски класове по класическо и оперно пеене на преподавателката в консерваторията във Виена и народен артист на Германия - сопраното Елена Филипова. Става и доброволец в организацията и провеждането на фестивала "Отворено сърце", във велико Търново. Няколко години поред, освен като редовен участник на сцената, се превръща и в неформален отговорник на статистите, които Националната опера и балет наема при реализацията на спектаклите, които представя, в рамките на оперния фестивал "Сцена на вековете", във Велико Търново. Опитва се и да спомага за контактите между великотърновските музиканти и утвърждаването на музикантско лоби в старата столица... особено сред младите си колеги. Освен, че е редовен участник в годишните музикантски срещи на великотърновските музиканти, Савов е и редовен посетител на официалния и най-сериозен интернет форум на българските музиканти в интернет. Там освен да бъде полезен със съвети и да създава контакти сред музикантите в цялата страна, той създава и редовно обновява информацията за всичко, случващо се на музикалната сцена в старопрестолния град. Успява да даде старт и да организира и първата музиканска среща на търновските музиканти, участващи във форума. Става официален PR на хор "Кантилена", където пее като тенор, помага в интернет-рекламата на великотърновския театър и  др.

 

 

pero

 

 

ЗА КАМПАНИЯТА "ЛЮБОВЕН РЕФЕРЕНДУМ"

 

SAVOV LOVE„Любовен референдум” е една кампания на Савов, която се разжда съвсем спонтанно и се случва в първите седмици на месец февруари 2013-та година. Идеята хрумва на музиканта съвсем неочаквано и е породена от текста на песента му „Признание”, в която става въпрос за първата крачка в любовта. „Любовен референдум” се случва и малко, след като в България се провежда успешно първия демократичен референдум на темата за развиването на ядрената енергетика в страната. В медиите се появяват дори статии със заглавия от рода, че вторият български референдум е любовен. Дори и малко на шега – това е и самата истина. 

Референдумът се провежда под надслов „Признаваш ли?” а на кратко темата е следната: Мъжът или жената трябва да прави първата стъпка в любонтите взаимоотношения между хората (каквото е и посланието на текста на песента на Савов „Признание”… песента от която започва всичко). „Основната цел е да се говори за любов а и какво по-хубаво от това да накараме хората да попълват листчета на тема любов, и то в месеца на влюбените…”, споделя Савов.

 

afish loveПървоначално идеята била за запитване основно между приятели и да се случи само във Велико Търново, но темата добива все по-голям интерес и популярност и постепенно кампанията се превръща в национална. „Любовен референдум” започва да привлича и голям медиен интерес и още на 1-ви февруари на запитването е даден старт на живо от ефира на сутрешния блог на Българската Национална Телевизия. Националната медия се обявява и за медиен партньор на кампанията. По време на стартирането на кампанията, Савов е заедно със своите приятелки и сподвижнички Ива, Деси и Венета (героинята от видеото на „Признание”). Момичетата, освен първите попълнили анкетните карти в страната, се превръщат и в лица на кампанията и не спират да участват до самия край и дори при броенето и обявяването на резултатите на 14-ти февруари. Следват множество материяли и интервюта в почти всички местни и национални печатни медии, радиа и телевизии. За провеждането на "Любовен референдум" съобщават "Дарик", "Фокус", "ТВ 7", "Българско Национално Радио", "24 часа", в-к "Монитор"..., както и абсолютно всички регионални печатни и електронни медии. Освен анкетьорските пунктове, които Савов и неговите приятелки разполагат в старата столица, анкетни бланки за гласуване в „Любовен референдум” започват да се появяват в почти всчики градове в страната. Създава се и специална група за гласуване във „Фейсбук”, която само за няколко дни събира няколко хиляди души, които гласуват и коментират темата. Интересът непрекъснато расте. За националният интерес на „Любовен референдум” свидетелстват и десетките сдружения и неправителствени организации, които започват да подкрепят кампанията. В началото към „Любовен референдум” се присъединяват ЦМДТ „Амалипе”, „Алфатур”, „Мастър Медия”, Интеграл - образование без граници" и гражданското сдружение „Днес” а с всеки изминал ден – броят им непрекъснато нараства. Присъединяват се още много частни фирми и организации, които разпечатват безвъзмездно бланки за гласуване в своите офиси и накрая изпращат попълнените анкети. Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" и МДТ „Константин Кисимов” също приветстват кампанията и са сред първите, оказали подкрепа на идеята на Савов. За финал на кампанията, освен обявяване на любопитните резултати, в навечерието на 14-ти, Савов успява да организира и масово пускане в небето на стотици светещи фенери с формата на сърце. Финалът и резултатите на кампанията са обявени отново първо от ефира на БНТ а за „Любовен референдум” продължава да се говори с усмивка и до днес.

EKIP REFERENDUM„Благодаря на Ива, Деси и Вени. Благодаря на Емо и Габи от "Мастър Медия" за подкрепата. Благодаря и на Общината и на всички, които помогнаха и застанаха зад идеята ми. Не очаквах да се случи нещо подобно… не и с такива мащаби… всъщност не очаквах нищо. Вероятно защото всичко стана спонтанно, по естествен път… без никакъв план и цел... защото беше искрено. Помня, че дори нямахме емблема… нито афиш… за това се погрижих доста по-късно… когато се наложи да благодаря по някакъв начин на тези, които помагат… поне на тези за които узнах в началото. Темата също беше любопитна. Мисля си, че хората не се бяха замисляли достатъчно задълбочено и сериозно именно над този въпрос и това беше един прекрасен повод… особено в навечерието на празника на влюбените… Радвам се и за песента, че стана по този начин. Че отново говоря за любов. Защото всички правят само комерсиални неща сега… правят музика за веселие и забавление и не обръщат внимание на чувствата на хората… не и достатъчно сериозно. А си мисля, че това винаги ще е нужно… че липсва… вярвам, че изкуството винаги трябва да отправя някакво послание. За това и песента ми се хареса на много хора. Самиат аз съм доста романтичен понякога… дори много често. Както и да е… Но се радвам, че хората са готови и искат да говорят за любов… дори и сега…”.

Сега се сещам, че даже едно младо семейство от Враца се свърза с мен и ми поискаха диск с песента ми. Оказа се, че ще се женят скоро и момчето беше предложило на момичето именно с моята песен и по време на този референдум. Трогателно... няма да го забравя! Поискаха да споделят историята си с мен и да им изпратя диск, защото са избрали именно на тази песен да бъде първият им сватбен танц...", споделя Савов.

h

  


 pero

 

През 2014 година, Савов става един от популярните артисти, които подкрепят инициативата на "Шоуто на Слави" за провеждане на национален референдум за мажоритарни избори и за задължително и електронно гласуване. Савов изпраща на Слави свой специално заснет видеоклип, който да се излъчва в националния ефир на bTV и "Шоуто на Слави". Идеята за Референдума е подкрепена още от известни имена сред които Кирил Маричков, Орлин Горанов, режисьора Теди Москов, актьора и режисьор Ивайло Христов, Андрей Слабаков, проф. Александър Чирков и десетки други. Савов е сред първите, подкрепили публично идеята в национален ефир. Първото излъчване на специалното обръщението на Савов се състои на 10 юни 2014 г. ВИДЕО ОТ НЕГО ТУК: http://www.slavishow.com/петко-савов-за-референдума

 

 SAVOV Referendum Slavishowreferendum Slavi