Вход

Новини

Савов: 10-те песни, които ще чуете в един пиано бар

B7918C73-FB03-4D9B-B978-8DC47EA18E68Песните, които звучат в един пиано бар, обхващат най-различни жанрове в музиката. В наши дни може да чуете джаз, блус, фънк, латино, денс, поп, вечните рок хитове и парчета от актуалните чартове. У нас, разбира се ще има много и от родната естрада, любимите руски и малко италиански песни също. Изобщо всичко от световната музика! 

Въпреки това, обаче е вярно твърдението на мнозина, че "по пиано баровете се свирят едни и същи песни" и техният брой не е особено голям. Разбира се, с времето модата се изменя, търсенето също.

 

Имайте в предвид например, че "старите пушки" сред музикантите имат по две три папки, с размера на "Война и мир", което прави към 400-500 песни. Има колеги със завидните 1000 в репертоара си.

 

Но в крайна сметка пиано барът, освен атрактивна, трябва да бъде и печеливша форма на забавление. И като при всеки друг успешен бизнес - търсенето определя предлагането. Логично и най-изпълняваните песни да са тези, които клиентите искат да слушат. Тези, които знаят на изуст, обичат ги, танцуват и пеят на тях, любимите им хитове. Едни ще бъдат предложени от музикантите, други ще са пожелани от клиентите, а някои вече просто са се превърнали в "пиано бар класика". За нас това са песните, които "изкарват" най-големите бакшиши.

 

Съществуват множество класации, съставени най-вече от пианисти, свирещи в пиано баровете по света. Неотдавна такава направи и колега, който едно десетилетие е работил в много от столичните пиано барове. Съвсем естествено, той е направил своя класация, базирана на опита и наблюденията му конкретно в София. 

Като човек от бранша, аз също реших да се включа с мнение по темата. Да представя моя версия за класация на песните, звучащи най-често в един български пиано бар. Дори по-скоро една компилация, разбира се отново субективно представителна и без никакви претенции да бъде нещо повече от малко по-различна или пък просто любопитна. Един плейлист, базиран на моят също близо 10 годишен опит, но основно извън столицата. Не, че не се е случвало и аз да свирна в някой столичен бар...

 


Свирил съм в почти всички търновски клубове, а през последните 5-6 години кръстосвам родните пиано барове на длъж и на шир. А те, оказа се, наистина са много! В големите и малки, и още по-малки градове. От Силистра до Кърджали, от Банско и Сандански през Несебър до Балчик, от Козлодуй до Дупница, в Казанлък и Стара Загора, Разград и Търговище, Ботевград, Етрополе, Смолян, Шумен, Ловеч, Плевен, Свищов, в Монтана... Направих си труда да проверя архивите си - повече от 50 пиано бара в 39 български града. Може да ви изненадам, но пиано бар например има в Дряново, и в Горна Оряховица, дори в с. Чифлик (Троянско) наскоро откривахме един. В Боженци също сме свирили много. Всъщност пиано бар има и в почти всеки по-луксозен хотел. Да не говорим, че във Варна, София и Пловдив са поне по няколко. И това съвсем не са всички. Някой скоро беше казал, че "пиано баровете станаха повече от тия дето пият"...

 


Едва ли има статистика за точният им брой, но пиано барове има буквално навсякъде и броят им непрекъснато расте. Поне до преди пандемията. След цяла година, без право да работят, вероятно една част от тях ще изчезнат.

И в този ред на мисли, ще добавя и това, че ако в съвременният и разнообразен нощен живот на столицата, този род забавление е "отживелица" и модата му отминава, то в т.н. "провинция" пиано баровете все още са "върхът на сладоледа"!

 

 Сега, след този дълъг и отегчителен увод, да пристъпим към песните!

Ето кои са според мен 10-те песни, които ще чуете в един български пиано бар:

Представям ги без определено класиране и рейтинг. Подредбата е по-скоро формална и да речем според последователността, в която ще ги изпълним.

 

 1. Ain't no sunshine - Bill Withers 

Или в буквален превод - няма изгрев (... когато тя си тръгне). Един хит от точно десет години, преди да съм се родил... от далечната 1971-ва. Тази песен най-вероятно ще прозвучи още в първия сет на музикантите, когато и силата на звука е все още умерена. Дори е възможно да бъде и първата за вечерта. Лека, позната, "лежерна", напълно подходяща за все още наполовина празния бар. Много често изпълнявана.

 

2. Stand by me - Ben E. King

Отново познато и наложено парче. Подходящо за времето, в което половината "резервации" все още си плащат сметките в "най-вървежната кръчма в града" и вече викат такси. Едва ли някой ще се сети да си я поръча, но веднага щом зазвучи, ще почне да си я припява. Дори и лекичко да си тактува в ритъм. Съвсем малко сме "бутнали" темпото и песента си става много подходяща за лек намек на присъстващите, че вечерта вероятно ще е приятна и ще има музика за танци по-натам.

 

3. Фалшив герой - Тодор Колев

Все пак сме в България, а и още напипваме почвата. Да загатнем небрежно, че знаем и "български неща", да не си помислят хората, че само "някакви английски" и "джаз" ще свирим. Че ще има и "за кораба" и "за хазяйката", за морето и реката край тополите ("моторите"), за прасковите, лимонадата и всичко! И даже времето ще лети... 
А иначе за песента - категорично едно прекрасно и дори "музикантско" парче, любимо на мнозина "пиано бар клиенти" и безспорно превърнало се в "пиано бар класика". При това българска!

Тази песен със сигурност ще прозвучи, ако не в началото, то със сигурност до или към края на вечерта. Много голяма е вероятността да бъде пожелана за поздрав, следователно много колеги биха си я "запазили". Но ние ще си я пуснем, пък после не пречи да повторим. Тези, които сега ще я чуят, в края на вечерта вече или ще са си тръгнали, или ще са достатъчно пияни за да не помнят каквото и да е...

 

4. Две следи - Щурците

Поредна любима българска песен, безспорен хит. Вече минава полунощ, минала е първата почивка и пробваме да поразпеем народа. Повечето места в бара вече са заети и има голяма вероятност това да е първото платено желание и съответно - първият бакшиш за нас.

Всички я знаят и с удоволствие я пеят. Разбира се, ще пеят отново с пълен кеф и при нова "поръчка", по-късно вечерта. Даже сами ще си платят да я повторим и пак ще пеят "на микрофона ако може".

 

5. Богатство - Тангра

Песента за "хазяйката" и каничката с кафе, студенсткия химн... Отново безспорен хит в родните пиано барове! Тук вече сме поне в средата на втория сет. Напълно вероятно е отново платен поздрав! 
И всички пеем, че "вместо да попита тя за наема, ще се усмихне - спахте ли добре?"
- "Спахме... "

6. Наследство (Две праскови и две череши) - Диана Експрес

Ами какво да кажа... в България сме си! Нормално хората да искат българска музика и аз лично се радвам! Разбира се, смея да кажа, че "по-вървежни" и търсени са старите класики, но се налагат и нови неща.

И явно, че в разгарящият се вече купон, това ще е повод да продължим твърдо на "още BG" и да довършим тематично серията. Иначе, песента, колкото и да е хубава, е толкова изпълнявана (по няколко пъти) всяка вечер, че вече е писнала на всички музиканти...Така, че 100% поръчка от клиентите!

 

7. Обещай ми любов - LZ и Силвия Кацарова 

Тотален роден хит! Барът вече е препълнен и хората искат "още българско"! Песента е бърза, динамична, пълна с енергия и буквално взривява обстановката. За мен тази песен е феномен. Ако до преди малко е имало някой, на който отдавна му се танцува, но не събира смелост... Наблюдавам как всеки път вдига народа. Млади, стари, всички скачат от масите! 
Абе "Бяла-та роза" на родната естрада!

 

8. Proud Mary - Tina Turner

Купонът е в разгара си. Това се случва със сигурност след полунощ... Клиентите отдавна танцуват и няма да ги оставим да седнат, до края на третата част. Песента е с много заряд и свръх популярна. Хората вероятно вече са поискали "The best", а ние отново продължаваме тематично. Пък и младата певица да "извади глас". 

 

9. Миллион альйх роз - Алла Пугачова

И като стана дума за младата певица, тук нещата стават леко сложни... "Руски език. Ужас!" Вероятно защото вече не се учи задължително в училище, знам ли... много се зорят по-младите гърли. Но колкото и да "може" Селин Дион, Кристина Агилера и Адел, с тях пари тук няма да изкара. Тайната на големия бакшиш е в руските песни. А тази е класика в жанра! 
Изобщо руската музика е много любима по нашите ширини, особено старите шлагери. Ако някой направи класация за най-изпълняваните руски песни в пиано баровете у нас - тази определено ще е в челната тройка! И всички отново пеят и танцуват, и купона още е на макс!

 

10. Любэ - Позови меня тихо по имени

В същата тази класация за руски песни, в челната тройка със сигурност ще влезе и този евъргрийн. Аз смело я слагам на първата позиция, както за класацията, така и за бакшишите! Има едно неписано правило, че не можеш да пуснеш само една песен - руските вървят най-малко по две. И ако голямата стъклена купа върху "рояла" е вече пълна, то две неща са сигурни - че "полунощ отдавна мина" и сте си поляли доста на руски!

А песента наистина е класика! Отново, обаче доста втръснала на музикантите, затова ще я чуете в късните часове на нощта и само при "поискване". Реакциите, всеки път се чудя - наздравици, викове на щастие, все едно пеем химна!? И с "Клетва" е нещо подобно...

 

В заключение ще кажа, че музикантите трудно ще планират цялата нощ. Кои песни и колко български, английски или пък руски ще звучат. Всичко, до голяма степен, е според нагласите на хората, според техните реакции и предпочитания. Не можем и да угодим на всеки, но все пак заради клиентите сме там и ни се "плаща" да ги забавляваме. Ако си "голям" музикант и не ти изнася да се съобразяваш - отиваш и свириш в някой клуб "на вход"...

 

И съвсем на финала - ако решите да дойдете на пиано бар, моля не идвайте с "официалния анцуг", най-малко от уважение към мястото и особено ако държите да сте "на пианото". Когато искате следващата песен да бъде специално за вас - това струва пари! И когато продължиш да искаш, а вече минава четири след полунощ, все пак не забравяй, че свирим и пеем на живо! А и персоналът вече гледа "лошо"...


И да! В България отдавна има пиано барове и вече има традиции...