Вход

Новини

Мирела Величкова - певицата с кадифения глас

E6FEED0F-B176-4D4C-B750-7AC7FB432DD0Мнозина от вас, които редовно посещават пиано баровете в страната, я познават добре. Тя е една от най-обичаните великотърновски певици, наричат я още и една от живите легенди на пиано бар културата у нас и певицата с кадифения глас. Позната и като вокалистка в Дикси Бенд Велико Търново.

 

Коя е Мирела Величкова и какво незнаем за нея?

 

Оказва се, че Мирела има натрупан огромен опит и тук, и зад граница - и все с именити музиканти.

Излиза на сцена когато е едва 14-годишна и не е спирала да пее до ден днешен. Признава, че не е мечтала да стане певица, било е писано, станало “случайно”, до някъде и естествено. В семейството и все пак има доста музиканти. Нейната майка пее в хор, а баща и е барабаниста на популярния през 60-те “Джаз Банд”. Брат и също е професионален музикант.

 

В седми клас, като на шега я канят на прослушване в оркестъра на местното читалище и така започва всичко. Не след дълго вече пее в оркестъра на Младежкия дом в Горна Оряховица. Споделя, че ръководителят на тези два състава - Милко Тодоров, е изиграл основна роля за това да стане певица. Тук се запознава и с музикантите от “ФСБ”, като именно Константин Цеков (пианиста на групата) е първият който и казва, че има кадифено звучене в гласа.

 

Не след дълго Мирела вече е професионална певица и работи в популярните оркестри на Наско - Материала и Митко - Комуто, местните дуайени на забавната музика.

 

След завършване на средното си образование, Мирела постъпва в Естрадния отдел на Консерваторията. Там учи заедно с Васил Петров, Симеон Джуров, Звезди Керемедчиев, Стенли, Нелко Коларов и още куп имена, които след време ще станат емблематични за родната сцена.

 

Мирела обаче решава, че няма да търси популярност в България и иска да се развива като певица в чужбина. Заминава за бивша Югославия. Там е с група търновски музиканти, но изкарва едва няколко месеца. Разказва, че изпитва огромна носталгия и решава да се прибере. Известно време работи у нас, след което отново иска да пробва навън. Заминава за Варна, където с нова група започва усилена подготовка за работа в западна Европа. 

 

Там, съвсем неочаквано на вратата и позвънява Благовест Аргиров, който я кани да стане вокалистка в тяхната формация. Оказва се, че търси певица по това време, чул за нея от колеги и решил да я издири. Мирела веднага приема и не след дълго, вече е част от група “УКВ 103”. В нея е заедно със Соня Васи, с която бързо се сприятеляват и имат много забавни случки. В концертите им участва и “Веда Балет”.

 

С братя Аргирови Мирела реализира поредица от концерти и турнета в Норвегия, Германия и България. Знакови са и двете им турнета в бившия Съветски Съюз. По време на едното от тях само за три месеца изнасят над 100 концерта във всички столици на републиките. В Москва правят по два концерта на ден, пред 10 000-на публика. 

 

По време на тези концерти Мирела има възможността да се запознае и обменя опит с имена като Кичка Бодурова, Йорданка Христова, Бисер Киров, Росица Кирилова, Георги Христов, Васил Найденов, Нели Рангелова др. Спомня си как големият Тодор Колев я вика на сцената “за да станат по двойки” и така заедно - Нели Рангелова, Данчо Капитанов, Тодор Колев и Мирела Величкова изпълняват ”Summertime”.

Разказва и за моментите когато е в България. “В Шатрата в Правец съм пяла на Тодор Живков, Цола Драгойчева и целия тогавашен елит, а в зората на демокрацията с Илия Ангелов пеехме в култовия ресторант “Олимп”.

В края на 80-те, Мирела работи във вариететни програми, а малко по-късно е поканена в група “Midnight Express”, с която следващите девет години гастролират в Норвегия, Финландия и Германия. През 90-те напуска групата и създава своя формация “New Vision”, с която отново излиза да работи в чужбина.

 

Това е и времето, когато Мирела вече е станала майка. Осъзнавайки, че трябва да отдаде повече време за сина си, решава да се прибере в България.

Така певицата окончателно се връща и започва да пее в пиано баровете у нас. По това време пиано бар културата тук е в своя зародиш, открити са едва няколко бара във Варна и София. 

Мирела решава да я принесе и във Велико Търново, където живее. Това се случва през 2005 година. Открит е “Максимус”, а с малки прекъсвания Мирела е негов основен изпълнител до ден днешен. Певицата се е превърнала в лице и емблема на култовия търновски клуб.

 

През следващите десетина години, Мирела успява да открие още два нови пиано бара, които тя лично менажира, а заедно с популярния великотърновски музикант Петко Савов реализира участия в почти всички елитни пиано барове и клубове в цялата страна. 

 

Любопитно и малко известно е също, че Мирела се занимава и с преподаване на поп и джаз пеене в старата столица. Споделя, че едно от най-важните неща на които иска да научи децата е това, че пеенето е любов, която трябва да усетят и предават на другите.

Добавя също, че възприема пеенето като мисия и възможност да общува с много и различни хора и чрез гласа си да ги кара да се чувстват добре и в хармония.

През 2012 година издава своя книга за духовно израстване, интересува се и от медитация.