Вход

Новини

Савов отбелязва 10 години на музикалната сцена

angel like copyТази година популярният великотърновски музикант Петко Савов празнува своята 10-та годишнина от старта на професионалната си кариера.

Изпълнителят отбелязва юбилея с поредица от концерти във Велико Търново, София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас.

 

Концертите, някои от които вече се състояха, са част от поредното национално турне на музиканта, което в рамките на календарната година ще премине през всички по-големи градове в страната. В концертите участие вземат и няколко популярни изпълнители, с които Савов работи през последните няколко години. Това са победителката в първия сезон на "Гласът на България” Стелияна Христова, най-обичаната великотърновска певица и една от живите легенди на пиано бар културата у нас - Мирела Величкова, бившия фронтмен на столичната ню уейв група „Мъртви Поети” и настоящ оперен тенор Момчил Караиванов и др.

 

Годишнината Савов ще отбележи и с пореден видеоклип и чисто нов сингъл, които ще представи на специална премиера и концерт – промоция, в популярен великотърновски клуб.

 

За старт на своята професионална кариера и дебют на голямата сцена Савов определя лятото на 2008 година. Именно тогава на бял свят се появява първата му авторска песен "Чужди Неща". Песента е записана и представена в ефира на Българското Национално Радио и се превръща в първия официален сингъл на изпълнителя.

Появата на песента има интересна предистория.

В средата на предходната година Савов участва в поредното издание на емблематичния „Поп Рок Фест Несебър” с авторската си песен. Изпълнението му тогава впечатлява представителите на БНР в журито, които решават да му връчват специалната награда на националната медия, а именно продуциране на песента. Няколко месеца по-късно песента е записана с нов аранжимент в студиото на БНР. "Чужди Неща" прозвучава за пръв път в национален ефир, в предаването на БНР „Музикална Стълбица” на 31 юли 2008 година. Следва реализация на видеоклип към песента, представяне във всички останали национални и регионални медии в страната и се превръща в първия хит и визитна картичка на изпълнителя.

Следват синглите „Признание”, „Искаш ли” и „Ти не разбра”, всички по музика и текст на Савов и превърнали се в хитове и любими песни на хиляди почитатели на българската музика. Музикантът реализира видеоклипове към всеки от синглите си.

 

С песните си Савов успява да спечели редица международни награди и признание. Награждаван е многократно като автор и изпълнител и като художествен ръководител. Печели първите места на почти всички конкурси и фестивали във Велико Търново и региона. Носител е още на „Златен Орфей” и приза „Национален шампион” от фестивала „Евро Фолк”, Голямата награда „Гранд При” от международния конкурс „Короната на Търновград", Награда на Съюза на Артистите в България и много други.

 

През 2015 година песента „Искаш ли” се превръща в Хит номер 1 и оглавява класацията за българска музика „НОВО 10+2” на Българската Национална Телевизия (БНТ 2 и БНТ СВЯТ).

 

В същата година Савов е номиниран за наградата „Култура” на Община Велико Търново.  

 

През годините Савов е реализирал стотици концертни изяви и участия в цялата страна. Работи активно и на клубната сцена, която се е превърнала в основна за голяма част от родните звезди, през последните години. Създава редица атрактивни шоу програми, успява да организира и реализира четири национални турнета.

 

Освен поп музикант, Савов цели пет сезона е и оперетен артист в състава на великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. В периода 2010 – 2015 участва непрекъснато във всички опери, оперети, мюзикъли и класически концерти, които институцията поставя на сцена. Преминава от роли на статист, до артист - хорист и дори солист в някои от спектаклите на театъра. Участва във всички турнета на трупата през този период.

 

10 години на сцена Савов отбелязва и заедно с великотърновският хор "Кантилена", с главен диригент Анета Павлова. Именно тогава музикантът става част от смесения състав на формацията и участва в техните първите концерти. С този състав музикантът също печели многобройни награди и международно признание. Още през 2008 година певците са наградени от Българския Хоров Съюз за отлично проспериращ млад състав, след което печелят и първа награда на международния хоров фестивал в град Охрид, Македония. С "Кантилена" музикантът реализира десетки концерти и турнета по целия свят. Освен като певец (първи тенор) в състава, Савов се изявява и като пианист, перкусионист и дори аранжор в някои от изпълненията на състава.

 

 

Савов е член на Съюза на Българските Музикални и Танцови Дейци, на Музикалната гилдия към Съюза на Артистите в България, както и на музикално - поетичното бардовско движение, по - известно с името "Поети с Китара".

 

Савов има защитена магистърска степен от Музикалната Академия в Пловдив (АМТИИ), а от 2013 година е преподавател към катедра "Музика" на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.