Вход

Новини

Савов се сдоби с китара на легендарния Бисер Киров

GUITAR SAVOV SMOLLВеликотърновският поп изпълнител Петко Савов се сдоби с една от китарите на известния български естраден певец и композитор Бисер Киров.

Това се случва само няколко месеца след смъртта на легендарния музикант.

 

Китарата е от началото на 60-те години и е изцяло ръчна изработка. Има лека извивка в задната част на тялото, с характерни орнаменти тип мозайка около отвора и специфична украса по ъглите на корпуса. Някои от детайлите са леко повредени. 

Савов попада на инструментът съвсем случайно, предложен му е от местен рок музикант, който му разказва и историята на китарата.

"Имам доста китари, но тази с удоволствое и особена чест ще добавя в колекцията си. Разбира се, че има нужда от малко поправка, но освен, че е рядък лютиерски инструмент, китарата е била на един истински голям музикант и трябва да продължи да живее и да бъде свирено на нея...", споделя изпълнителя.

 

Припомняме, че освен поп изпълнител, Савов е и един от видните ни местни китаристи. Всъщност, това е основната му специалност. Печелил е редица награди от наши и международни конкурси и дори е сред малцината български китаристи, посетили майсторския клас на световно известния китарен виртуоз Ал ди Меола. След завършване на Музикалната Академия в Пловдив, Савов става преподавател във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и вече 5 години подготвя наши учители по класическа китара.

Негови студенти в момента преподават в някои от най-елитните музикални училища в страната, създават онлайн уроци по китара в интернет, концертират и печелят награди по различни музикални форуми у нас и в чужбина. От миналата година, негов студент преподава китара и в музикалната школа към Младежкия дом, в старата столица.

 

Савов е и първият и единствен за сега великотърновски поет с китара.

 

Малко известен факт е обаче, че музикантът е и колекционер и ценител на стари български китари. Има не малко инструменти, предимно акустични, като някои от тях печели като награди, на други е свирил през годините, а няколко купува от различни заложни къщи, аукциони и собственици.

 

Китарата на Бисер Киров е последната придобивка към колекцията на Савов. Инструментът е видимо доста стар и най-вероятно е един от първите, с които музиканта е свирил. Има голяма вероятност да се окаже, че това е китарата, с която Бисер Киров е показвал първите акорди на Георги Минчев, в казармата.