Вход

Новини

Савов отстъпи на БНР правото да излъчва музиката му

SAVOV BNRПопулярният великотърновски изпълнител Петко Савов отстъпи музиката си за излъчване по Българското Национално Радио. Жестът е в подкрепа на БНР в спора между обществената медия и "Музикаутор" за размера на авторските права и възнаграждения върху излъчваната музика. 

 

Савов предостави най-новата си песен "Ти не разбра", както и всички останали парчета, които предстои да бъдат събрани в дебютен студиен солов албум. 

 

"Аз, както и много други български изпълнители, имаме сантимент към БНР. Музиката на много от нас се е появила в пространството и за първи път именно чрез ефира на тази медия. През 2007 година, по време на един фестивал, бях забелязан от представители на БНР в журито и именно така се появи и дебютния ми сингъл. Медията продуцира записа, промотирахме парчето при Данчо - Стълбицата и така "Чужди неща" не само се появи на бял свят, но и започна да звучи в национален ефир. Тази песен ми донесе доста награди и популярност тогава. Така всъщност стартира и соловата ми кариера като поп изпълнител и музикант."

 

Савов не е първият нито единствен български автор и изпълнител, който подкрепя БНР в тази ситуация. Подкрепата от музикантското съсловие започна да става лавинообразна, като своята музика за излъчване вече предоставиха дори имена като фронтмена на група "Сигнал" - Данчо Караджов, Дичо (от Д 2) и др. Съветът за Електронни Медии (СЕМ) също изрази своята подкрепа.