Вход

Новини

САВОВ с Майсторски клас при световно признатият виртуоз Ал ди Меола

SAVOV ALdiMEOLAСавов бе сред малцината български китаристи и почитатели, които успяха да присъстват на първият и ексклузивен майсторски клас на световно известния китарист Ал ди Меолоа в България.

 

Наред с певческата си и творческа кариера като поп музикант, Савов не спира да се интересува и от събитията, които се случват около китареното изкуство в страната, а и от китарата въобще. Припомняме, че именно китарата е първият музикален инструмент, на който Савов започва да свири като дете и дълги години е негова основна специалност. След завършване на академичното си образование, Савов започва да преподава китара във Великотърновския университет, а негови студенти вече реализират онайн уроци в интернет, създават собствени музикални школи, а някои преподават в музикалните училища в страната.


Майсторският клас на международно признатия виртуоз, в който Савов имаше възможността да се включи, е първи по рода си в България и се случи през изминалата събота (27-ми май), в СТУДИО 5 на Националния Дворец на Културата. Събитието бе организирано и се проведе в рамките на първото издание на "Sofia GuitArt Festival" и се състоя броени часове преди концерта на Ал ди Меола в столицата.
Припомняме, че Ал ди Меола е всепризнат китарен фюжън виртуоз, известен не само с богатото си творчество, но и с изяви си в Guitar Trio, заедно с Джон Маклафлин и вече покойния Пако де Лусия.

В последните десетилетия Ал ди Меола е признат като виртуоз от най-висша класа и пионер в смесването на световната музика и джаз, изследовател на влиянията на фламенкото, танго, бразилски и африкански музики. Не случайно се е превърнал в един от най-влиятелните китаристи на нашето време.