Вход

Новини

САВОВ ще преподава китара във Великотърновският университет

savov portretОт тази година, Савов ще преподава класическа китара във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Само няколко месеца, след изказването му в шоуто на Росен Петров "Нека Говорят" по bTV, че не си представя да работи като учител по музика, Савов по ирония на съдбата става академичен преподавател. Предложението дошло това лято, от ръководството на музикалната катедра на великотърновския университет и не след дълго обмисляне, Савов приел предизвикателството. Припомняме, че Савов е завършил висшето си музикално педагогическо образование със специалност класическа китара и именно тя е инструмента, който той владее в най-голяма степен. През годините, докато учи а и след това, е бил лауреат на повечето конкурси за китара в страната, посещавал е майсторски класове, но до сега не е взимал на сериозно подобни предложения и ангажименти. Споделя, че до момента е отказвал няколко предложения за преподавателска работа, като е считал, че не му е дошло времето да се захване с преподаване а и е твърде зает със своите театрални и музикално-сценични изяви. Предпочита да се изявява на сцена, занимава се с композиране, аранжиране и продуциране на собствената си музика, още пее като тенор и в "Кантилена" и почти не му остава време за друго. Така или иначе, обаче подобно на известния си колега от "Ку Ку Бенд" Цветан Недялков, който е част от т.н. ШОУ бизнес и в същото време е преподавател в Музикалната Академия в София, Савов също решава да приеме да стане академичен преподавател.

„Не мисля, че правя крачка в страни и още по-малко пък да се оттеглям от сцената. Та аз те първа започвам да пробивам със собствената си музика. Няма да напускам и театъра за сега. Пеенето и актьорската игра стават все по-интересни за мен. Това с преподаването е просто нещо ново за мен, едно предизвикателство, нещо за което така или иначе съм учил, още нещо, което реших да приема. Вероятно и опит, който ще ми бъде от полза след време. Има безброй примери за певци и изобщо музиканти, които се изявяват на големите сцени и едновременно с това и преподават. Много от тях все по-често организират свои майсторски класове и специалности… и това не им пречи. Напротив! Не мисля, че и аз трябва да се оттегля от активната си музикално-сценична дейност, макар и предимно певческа, за да стана учител по китара. А пък и китарата е сред най-любимите ми занимания… всъщност като се замисля - не съм спирал да свиря цял живот… с нея правя и своите песни. Очаквам началото на учебната година и запознанството си със своите студенти с нетърпение”, споделя Савов по повод новото си амплоа.

Савов започва още от октомври, като освен преподаване на класическа и поп и джаз китара, ще води и обучението по изпълнителско майсторство и камерна музика на своите студенти. Също така, наред с младежите, избрали китарата като основен инструмент, Савов ще преподава и на студентите избрали инструмента като втори свободно избираем предмет.